Principiile pe care le cultivă Liceul Teoretic „Mihai Veliciu”
Toţi elevii doresc să înveţe şi ei trebuie încurajaţi în acest sens;
Dacă unii refuză să o facă sau întâmpină dificultăţi, ei trebuie ajutaţi să le depăşească şi să nu fie etichetaţi drept „dificili";
Toţi copiii au capacitatea de a învăţa. Obiectivul trebuie să fie cel de îmbunătăţire continuă a performanţelor şi a încrederii în forţele proprii, nu cel de cuantificare a eşecurilor;
Competiţia este un lucru natural, dar cooperarea este mult mai eficientă în îndeplinirea sarcinilor. Cele două nu sunt ireconciliabile; nu există o metodă „sfântă" de predare. Există loc pentru o multitudine de metode; în clasă, profesorii trebuie să fie mentori, nu doar manageri, supervizori sau instructori.
Şcoala creează şi întreţine strânse legături cu comunitatea locală.
Ţelul nostru trebuie să fie cel al instituirii unei atmosfere în care să poată fi respectate următoarele "percepte":
copiii trebuie respectaţi şi ascultaţi;
atât copiii, cât şi aspiraţiile acestora nu trebuie îngrădite;
căutarea metodelor de îmbunătăţire a înţelegerii, cunoaşterii şi a abilităţilor practice reprezintă un proces continuu care trebuie sprijinit de către profesor;
copiii sunt încurajaţi să creadă că pot şi trebuie să facă bine un lucru „de prima dată";
teama nu are ce căuta în acest proces;
părinţii sunt încurajaţi să joace un rol activ în cadrul acestui proces;
Valori cheie ale școlii
Deschidere - la nou, în relaţii interumane către practici europene pentru parteneriat.
Echipă - învăţăm să dezvoltăm în comun experienţe individuale.
Dezvoltare personală - prin formare şi perfecţionare permanentă.
Eficienţă - în concordanţă cu cerinţele pieţei muncii exprimată prin raportul efort – rezultate; a da tot ce ai mai bun în orice împrejurare.
Perseverenţa - a fi consecvent şi a găsi puterea de a merge mai departe în ciuda dificultăţilor, a eşecurilor personale.
Respectul - a arăta consideraţie faţă de oameni, faţă de autorităţi, faţă de proprietate şi, nu în ultimul rând, faţă de propria persoană.
Responsabilitatea - a duce la îndeplinire cu consecvenţă obligaţiile care revin fiecăruia, asumarea răspunderii pentru propriile acţiuni.
Autodisciplina - a avea control asupra propriilor acţiuni, cuvinte, dorinţe, impulsuri şi a avea un comportament adecvat oricărei situaţii.